sobota 30. března 2013

Goebbels – kulhavý ďábel

Veterán Hitlerovy strany, říšský ministr propagandy, říšský velitel domobrany, oblastní vůdce pro Berlín. Tvůrce nové morálky třetí říše. Ženatý otec šesti dětí, vzdělání vysokoškolské. Vůdce berlínské organizace nacistů, šéf tisku, propagandy a kultury, známý jako řečník, stratég politického boje.

Iniciátor vyhnání Thomase Manna, Alberta Einsteina, Bertolda Brechta a Anny Seghersové z Německa. Na jeho příkaz byl zavražděn vynikající publicista Carl von Ossietzky. S jeho požehnáním byli popraveni nejlepší němečtí novináři, komunisté i sociální demokraté.


Zuřivý nacista, či scvrklý Germán, tak nazývali Goebbelse ve straně. Aparát říšského vůdce SS, Himmlera, nazýval říšského ministra ve svých tajných hlášeních jinak. Byl v nich veden pod kódovým označením babelsberský býček. Tajní agenti gestapa několikrát načapali Goebbelse v budoárech hereček v Babelsbergu během nočních orgií, ale skandál vypukl, až když se začalo mluvit o jeho náklonnosti k české herečce Lídě Barové. Goebbels musel na výbor strany, kde musel 4 hodiny podávat ponižující vysvětlení ohledně svého vztahu s méněcennou Slovankou. Nedlouho po těchto událostech, které málem stály Goebbelse kariéru, se objevil na knižním veletrhu, kde propagoval svoje svazky vybraných projevů Goebbelse. Téže noci byly na Goebbelsův rozkaz spáleny svazky Marxe, Engelse, Kanta, Heineho, Manna, Tolstého, Rolanda, Gorkého, Brechta, Seghersové a mnoha dalších.


Aby znovu získal přízeň u Hitlera, zinscenoval 9.11 1938 děsivý pogrom na židovské obyvatelstvo, známou jako Křišťálová noc.


Říšský ministr pokračoval ve vykupování svých hříchů před morálkou třetí říše. Řekl: „Já, jakož i my všichni jsme připraveni projevit svou oddanost vůdci a prolít za něj krev až do poslední kapky.“ 


Hitler mu odpustil teprve v den atentátu, kdy Goebbels, jediný z Hitlerových potentátů, který zůstal v Berlíně, blokoval odbojné generály a zúčastnil se jejich popravy. Právě na jeho příkaz byla v Berlíně provedena masová zatčení. V těch dnech byli lidé popravováni po stovkách bez soudů a vyšetřováni. Hitler Goebbelse odměnil, jmenoval ho oblastním vůdcem Berlína a nakonec přijel Hitler na jeho narozeniny do Goebbelsova domu.


Ten den řekl Goebbels své ženě: „S vůdcem vstanu z popela, s vůdcem zahynu, třetí možnost není.“ Fanaticky oddán Hitlerovi.


Ve svých plamenných projevech plných nenávisti vůči odpůrcům říše, neloajálním osobám, vůči komunistům, demokraticky smýšlejícím, vůči Slovanům, Romům, zejména pak Židům, v projevech, ve kterých podněcoval zlo, mstu a ještě větší nenávist také jednou řekl:


„Musíte být hrubí a nemilosrdní, když se jedná o ty, proti kterým bojujeme a jež jsme odsoudili k totálnímu vyhlazení. Ve vašich srdcích se nemá právo zachvět ani špetka lítosti vůči Slovanům, Židům či Francouzům. Pamatujte, vy jste budoucími pány světa“!


Do svých deníků si ale také zapsal
Goebbelsovy deníky